cngf2016@dst.utcluj.ro Tel: 0753860000

Sanda Manea

Mesajul Președintelui Societății Române de Geotehnică și Fundații,
Prof.univ.dr.ing. Sanda MANEA

Care este statutul Ingineriei Geotehnice din România?
Cine poate fi denumit si poate sa-si asume pozitia de geotehnician, pozitie ceruta in nenumarate caiete de sarcini de licitatie, atata vreme cand aceasta meserie complexa nu se regaseste in codul ocupational din Romania?
Cum se aplica normele tehnice de specialitate in activitatile de proiectare si executie; sunt suficiente ?
Mai exista loc de metode noi de calcul, de tehnologii noi de executie, de noi materiale?
Iata întrebari care pot fi considerate retorice in acest moment, dar la care este necesar sa gasim raspunsuri impreuna.
Ce prilej mai bun pentru a dezbate aceste aspecte putem sa avem, daca nu o Conferinta Nationala?
Asa cum stim, a devenit o traditie faptul ca specialistii domeniului Geotehnica si Fundatii din România se întrunesc la fiecare patru ani, de peste jumatate de secol in cadrul Conferintelor nationale, pentru a-si împărtăsi experientele de executie, proiectare şi cercetare acumulate in activitatile lor si pentru a identifica noi directii.
În perioada 07-10 septembrie 2016 va avea loc cea de-a XIII-a Conferintă Natională de Geotehnică si Fundatii la Cluj-Napoca, organizată de către Societatea Română de Geotehnică si Fundatii (SRGF), prin Filiala Cluj, gazdă fiind Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Constructii, prin Departamentul Structuri.
Asigurarea competitivitătii,ca si a dezvoltarii durabile a domeniului de Inginerie Geotehnica necesita în permanentă noi concepte, metode şi mijloace pentru sustinerea activitătilor educationale, de cercetare, de formare continuă si perfectionare profesională a proiectantilor, cadrelor didactice şi cercetătorilor din acest domeniu, într-o continua legătura cu executantii si producătorii de materiale.

Scopul conferintei este de a facilita schimbul de idei şi transferul tehnologic dinspre domeniul universitar, al cercetării, către proiectanti si cei care execută lucrările.
Conferinta isi doreste sa reuneasca profesionisti din domeniile Geotehnica si Fundatii, ceea ce le va permite să-si împărtăsească rezultatele activitătilor de cercetare, ideile si experienta practică.
Astfel, participantii vor avea posibilitatea de a interactiona cu experti din domeniu, ca membrii ai unei comunităti profesionale tehnice si stiintifice cu caracter de unicitate in Romania, SRGF, dar care face parte in mod activ din marea familie a Ingineriei geotehnice mondiale, ISSMGE.
Lucrările stiintifice se vor publica în volumul conferintei, care va fi distribuit participantilor la conferintă. Cele mai bune lucrări, selectate de către comitetul stiintific vor fi publicate într-un număr special al revistei indexată BDI (in limba engleza), Acta Technica Napocensis.

Va asteptam in numar cat mai mare la A XIII-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii.